Alles wat je moet weten over vakantiedagen

De vakantiedagen zijn een van de beste dingen in het leven, toch? Ze geven ons de kans om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en nieuwe avonturen te beleven. Maar hoe werken vakantiedagen eigenlijk? En welke vakantiedagen kun je meenemen naar volgend jaar? Laten we eens kijken! 

Soorten vakantiedagen

Er zijn twee soorten vakantiedagen: wettelijke en bovenwettelijke. Maar wat is het verschil? 

  1. Wettelijke vakantiedagen: Dit zijn de vakantiedagen die iedereen krijgt volgens de wet. In Nederland zijn dat er vier keer je wekelijkse arbeidsduur. Dus als je 40 uur per week werkt, heb je recht op 160 wettelijke vakantie-uren. Deze dagen moet je opnemen binnen het kalenderjaar waarin je ze hebt opgebouwd. Anders verlies je ze. 
  1. Bovenwettelijke vakantiedagen: Naast de wettelijke vakantiedagen kunnen sommige werkgevers extra vakantiedagen aanbieden, bovenop de wettelijke verplichting. Deze bovenwettelijke dagen kun je meestal meenemen naar volgend jaar, maar de regels kunnen variëren. Het is slim om je arbeidscontract of cao te raadplegen om te zien hoe dit voor jou werkt.

Het opbouwen van vakantiedagen

Vakantiedagen bouw je op door simpelweg te werken. Hoe meer je werkt, hoe meer vakantiedagen je verdient. De precieze opbouw kan variëren, dus het is handig om dit met je werkgever te bespreken. Maar over het algemeen geldt dat je per gewerkt uur een bepaald aantal minuten aan vakantiedagen opbouwt. 

Wanneer moet je vakantie dagen opnemen?

Het is belangrijk om je vakantiedagen goed te plannen en op tijd op te nemen. Wettelijke vakantiedagen moeten vaak binnen hetzelfde kalenderjaar worden opgenomen, anders vervallen ze. Bij ons mag je maximaal 160 wettelijke uren meenemen naar volgend jaar. Bovenwettelijke vakantiedagen kun je ook meenemen naar volgend jaar, maar hier geldt een maximum van 40 

En let op; 0 ADV! Deze dien je hetzelfde jaar op te maken.  

In een notendop, vakantiedagen zijn een geweldige manier om te ontspannen en op te laden. Het is essentieel om te begrijpen welke vakantiedagen je kunt meenemen naar volgend jaar en welke je dit jaar moet opmaken. Door je vakantiedagen goed te plannen en je aan de regels te houden, kun je optimaal genieten van je welverdiende rust.