Als HurdeWurker is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de regels en voorschriften met betrekking tot vakantie, feestdagen, kort verzuim/bijzonder verlof en geboorteverlof. Deze aspecten zijn allemaal geregeld in de CAO voor Uitzendkrachten. Het recht op verlof voor een uitzendkracht wordt bepaald door de fase waarin hij of zij zich bevindt. In dit artikel zullen we deze onderwerpen in detail bespreken, zodat je goed geïnformeerd bent.
Gemiddeld heb je recht op vier weken doorbetaalde vakantie per volledig gewerkt jaar. Deze vakantie wordt opgenomen in de vorm van vakantiedagen. Daarnaast hebben uitzendkrachten recht op 8% vakantiebijslag over het feitelijk loon, dat wordt berekend over:
De vakantiebijslag wordt over het algemeen jaarlijks uitbetaald, tenzij je uit dienst gaat.
HurdeWurkers die zich in Fase A bevinden en werken op basis van een overeenkomst met uitzendbeding ontvangen tijdens hun vakantie het feitelijk loon uit de opgebouwde vakantiereserveringen voor zover deze reservering toereikend is.
Uitzendkrachten in Fase A zonder uitzendbeding, evenals uitzendkrachten in Fase B en C, hebben tijdens hun vakantie recht op doorbetaling van het loon dat zij op dat moment verdienen. Dit omvat ook de vergoedingen die de uitzendkracht zou hebben ontvangen als hij of zij had gewerkt, met uitzondering van kostenvergoedingen.
Op feestdagen heb je recht op doorbetaling van het feitelijk loon dat zij normaal gesproken zouden ontvangen als ze op die dagen hadden gewerkt. Als een uitzendkracht op een feestdag moet werken, geldt er meestal een toeslag volgens de regeling die van toepassing is.
De volgende algemeen erkende feestdagen worden (indien ze niet op een zaterdag of zondag vallen) als betaalde vrije dagen beschouwd:
Als het niet duidelijk is of een feestdag valt op een dag die normaal gesproken als werkdag geldt, krijgt de uitzendkracht de feestdag uitbetaald als aan een van de volgende voorwaarden is voldaan:
Een Hurdewurker kan recht hebben op kort verzuim. Dit verschilt per CAO en situatie. Kort verzuim wordt omschreven als "verzuim gedurende een redelijke tijdsduur waarin je verhinderd bent om je werk te verrichten". Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als gevolg van:
Je hebt ook recht op bijzonder verlof, bijvoorbeeld in geval van een huwelijk of overlijden van een naaste (partner, kind, ouder).
Een uitzendkracht in Fase A met uitzendbeding ontvangt geen loon tijdens kort verzuim of bijzonder verlof. Voor hen geldt een reservering voor kort verzuim. Zodra de uitzendkracht kort verzuim of bijzonder verlof opneemt, wordt het gereserveerde bedrag voor die dag uitbetaald, voor zover de reservering toereikend is.
Uitzendkrachten in Fase A zonder uitzendbeding, evenals uitzendkrachten in Fase B en C, hebben wel recht op doorbetaling tijdens kort verzuim of bijzonder verlof.
Na de bevalling van de partner of degene wiens kind de HurdeWurker erkent, heeft de uitzendkracht recht op een periode van vier weken geboorteverlof. Het geboorteverlof bedraagt éénmaal de wekelijkse arbeidsduur, met een maximum van veertig uur. Dit recht geldt voor alle HurdeWurkers.
Het is essentieel voor uitzendkrachten om goed op de hoogte te zijn van hun rechten en regelingen met betrekking tot vakantie, feestdagen, kort verzuim/bijzonder verlof en geboorteverlof. Door zich bewust te zijn van deze zaken kunnen uitzendkrachten optimaal genieten van hun verlof en ervoor zorgen dat ze op de juiste manier worden gecompenseerd.